Specjalne wykonania wskaźników obrotów

Duże doświadczenie techniczne firmy Elesa+Ganter w zakresie produkcji wskaźników obrotu, umożliwia indywidualne dopasowanie wykonania standardowego do wymogów danej aplikacji, nawet bardzo skomplikowanej pod względem technicznym.  Oferowane, indywidualne rozwiązania idealnie sprawdzą się w różnych sektorach przemysłu: w maszynach pakujących, w przetwórstwie żywności lub urządzeniach do obróbki drewna.

Wskaźniki obrotów służą do ustawiania i regulacji szerokiej gamy funkcji maszyny, wskazują aktualną wartość nastawy na odpowiednio wyskalowanej tarczy. Mogą okazać się szczególnie przydatne w aplikacjach, gdzie mechanizm regulacji jest bardziej złożony niż układ śruba-nakrętka np. w mechanizmach przekładniowych lub w miejscach, gdzie jest wymagane wskazanie w innych jednostkach miary: kąt, objętość, przepływ, rezystancja, natężenie prądu, wielkość dozy, czy waga.

Karty katalogowe wskaźników z oferty Elesa+Ganter

Rys.1. Wskaźniki obrotów PA01 oraz GW12

Oferowana przez Elesa+Ganter seria wskaźników obrotów (Rys. 1) została zaprojektowana w celu spełnienia wymagań dotyczących najbardziej popularnych zastosowań. W ogólnej ofercie są dostępne wskaźniki w różnej konfiguracji:

– obudowa metalowa lub wykonana z technopolimeru na bazie poliamidu (PA),
– odczyt analogowy lub cyfrowo-analogowy,
– napęd grawitacyjny lub przymusowy,
– różne przełożenia i kierunek przyrostu wartości.

Połączenie wszystkich wyżej wymienionych opcji daje 1000 możliwych konfiguracji, pozwalając na wybór idealnego wskaźnika obrotu dla danej aplikacji.

Rys.2. Przykłady modyfikacji tarcz wskaźników obrotu

Jedną z najczęściej przeprowadzanych modyfikacji jest dostosowanie tarczy do wymagań klienta. Dział techniczny Elesa+Ganter może opracować rozwiązanie graficzne, aby dostosować wskaźnik do określonych funkcji maszyny.

Dopasowanie wskaźnika do potrzeb konkretnej aplikacji może polegać na druku (Rys. 2):

– specjalnej podziałki,

– znaków, tekstu i symboli,

– logo klienta.

Specjalne wykonania wskaźników obrotów to nie tylko modyfikacja tarcz. Dla określonej ilości często stosowanym zabiegiem zwiększającym funkcjonalność jest produkcja wskaźnika o indywidualnie sprecyzowanym przełożeniu. Ponadto istnieje możliwość wypełnienia wskaźnika cieczą dla tłumienia drgań i wibracji oraz wykonania go z pojedynczą wskazówką.

Niewielkie ilości minimalne, które w większości przypadków wynoszą 10 sztuk umożliwiają wykonanie specjalnego wskaźnika dla bardzo małych serii produkcyjnych.

Link do strony katalogowej znajduje się poniżej: