Pobierz

Wymagania, zasady projektowania

KONSTRUKCJI HIGIENICZNEJ

Materiał

  • niekorodująca stal nierdzewna
  • zgodność z normami FDA i EU w odniesieniu do używanych tworzyw i elastomerów

Powierzchnie

  • powierzchnie muszą mieć możliwość wyczyszczenia
  • należy unikać ostrych załamań krawędzi oraz zagłębień
  • uszczelki muszą być tak zaprojektowane, aby idealnie przylegały do uszczelnianych powierzchni
  • podtoczenia pod O-ringi muszą być odpowiednio zaprojektowane
  • należy wykluczyć kontakt z wytwarzanym produktem
  • kąty powinny mieć promień 6 mm lub większy

Projekt / Geometria

Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie wszystkich urządzeń, elementów lub przewodów muszą być samoodpływowe lub mieć możliwość osuszenia i łatwego czyszczenia.

Chropowatość i właściwości powierzchni

Łatwe do czyszczenia, chropowatość Ra < 0.8 μm

ZASADY PROJEKTOWANIA KONSTRUKCJI HIGIENICZNEJ

EHEDG

  • European Hygienic Engineering & Design Group
  • konsorcjum typu 'non-profit' składające się z producentów maszyn i produktów spożywczych,
  • a także ich dostawców, instytutów badawczych, uczelni wyższych i agencji rządowych ds. zdrowia
  • Około 45 wytycznych
  • Badanie produktów i wydawanie certyfikatów

3-A Sanitary Standard, Inc.

  • Niezależne stowarzyszenie typu 'non-profit' w USA
  • Trzy obszary zainteresowań:
  • Publiczne i rządowe agencje ds. zdrowia, producenci maszyn i artykułów spożywczych
  • ponad 70 norm sanitarnych
  • Badanie konstrukcji i procesów, wydawanie certyfikatów

PODSTAWA PRAWNA KONSTRUKCJI HIGIENICZNEJ

EN 1672-2:2009 “Food machinery”

Maszyny muszą być zaprojektowane i wykonane tak, aby można było usunąć brud zalecanymi metodami czyszczenia.

Dyrektywa maszynowa 2006/42/EC

Maszyny muszą być tak zaprojektowane, aby:

materiały można było łatwo i dokładnie wyczyścić przed każdym użyciem

nie powstawało ryzyko infekcji lub chorób

DIN EN ISO 14519:2008-07

Wymagania przy projektowaniu dotyczące higieny maszyn

DIN EN 1672:2009-07

Maszyny dla przemysłu spożywczego - ogólne zasady projektowania - część 2