Pobierz

2.5 Ryzyko zapieczenia się gwintu występujące w połączeniach gwintowanych ze stali nierdzwnej

W połączeniach ze stali nierdzewnej najczęściej używa się następujących gatunków:

  • A2 (zbliżony do stali AISI.304)
  • A4 (zbliżony do stali AISI.316)

Nieścieralne oznaczenie zawsze definiuje gatunek stali oraz jej klasę wytrzymałości.

Moment dokręcenia zależy od:

  • Średnicy nominalnej gwintu
  • Klasy wytrzymałości stali nierdzewnej (50-70-90)
  • Współczynnika tarcia.

Wysoki współczynnik tarcia prowadzi do rozproszenia znacznej części energii. Stal nierdzewna posiada o około połowę mniejszy współczynnik przewodności cieplnej w porównaniu do stali węglowej. W związku z powyższym, dokręcanie połączenia gwintowanego ze stali nierdzewnej zwiększa ciepło generowane przez odkształcenie plastyczne materiału, co prowadzi do potnecjalnego blokowania się połączenia (zapiecznia) W przypadku połączeń, które wymagają częstego demontażu, ryzyko zapieczenia się wzrasta. W celu jego zmniejszenia, sugeruje się przesmarować gwint zarówno śruby jak i nakrętki oraz powierzchnię pod łbem śruby pastą montażową MoS2 lub zwykłym smarem antykorozyjnym.