Top

Konstrukcja higieniczna (HYGIENIC DESIGN)

Standardowe elementy spełniające restrykcyjne wymogi higieniczne

W przemyśle spożywczym, technologii medycznej oraz w przemyśle farmaceutycznym, bezpieczeństwo produktów i ochrona konsumentów ma kluczowe znaczenie. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, standardowe elementy o konstrukcji higienicznej pomagają w produkcji w tych delikatnych obszarach i ułatwiają wytwarzanie produktów o długim okresie przechowywania, które nie zawierają konserwantów. Wszystkie uszczelnienia zostały zaprojektowane w sposób umożliwiający uzyskanie maksymalnej szczelności połączeń, po zamocowaniu elementu. Miejsca uszczelnień i ich przekroje, już na etapie projektowym, zostały sprawdzone za pomocą oprogramowania symulacyjnego w obliczeniach MES, gwarantując niezawodny docisk do powierzchni.
Zastosowanie elementów higienicznych znacząco skraca czas czyszczenia, przy jednoczesnej redukcji zużycia środków myjących, co w efekcie przekłada się na znaczne oszczędności i obniżenie całkowitych kosztów eksploatacyjnych.
Rzadsze i krótsze procesy czyszczenia (redukcja czasu o 25%) zapewniają następujące korzyści: więcej czasu na rzeczywisty proces produkcyjny, mniejsze zużycie wody, mniejsze zużycie energii elektycznej, mniejsze zużycie środków czyszczących, mniejsza produkcja ścieków, niższe koszty całkowite i oszczędność zasobów.