Prowadnice liniowe – nowe systemy serii GN 2402 – GN 2428

Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty nową grupę produktów – prowadnice z łożyskami liniowymi oraz prowadnice liniowe rolkowe. Nowe produkty pozwalają na tworzenie systemów liniowego przemieszczania maszyn i urządzeń przemysłowych. Charakteryzują się dużą precyzją wykonania i nośnością. Typowymi zastosowaniami dla nowych prowadnic liniowych Elesa+Ganter są osłony ciężkich maszyn, systemy szufladowe w automatyzacji produkcji, jak również układy dynamicznej regulacji głowic i innych odpowiedzialnych podzespołów maszyn.

„Prowadnice liniowe, teleskopowe prowadnice liniowe oraz rolkowe systemy prowadnic liniowych zostały skonstruowane z myślą o ciężkich konstrukcjach przemysłowych, gdzie kluczowymi czynnikami są niezawodność, dokładność oraz jakość. Bardzo wysokie parametry pracy zostały uzyskane dzięki materiałom wykorzystywanym np. do budowy łożysk takim, jak stal ulepszona cieplnie z antykorozyjną powłoką galwaniczną o bardzo niskim współczynniku tarcia.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska.

Prowadnice liniowe oraz teleskopowe prowadnice liniowe z łożyskami liniowymi

Pojedyncza prowadnica składa się z szyny, wózka oraz łożyska liniowego. Łożysko co do zasady działania przypomina klasyczne łożysko toczne. Służy jednak do łożyskowania ruchu liniowego, nie obrotowego. Łożysko prowadnic liniowych składa się z kulek rozmieszczonych symetrycznie w koszyku łożyskowym, umieszczonym pomiędzy szyną a wózkiem.

W zależności od aplikacji możemy wyróżnić trzy główne typy prowadnic liniowych:

z wózkiem wewnętrznym, gdzie zakres przemieszczenia wózka ograniczony jest długością szyny prowadzącej,

teleskopowe z wysuwem częściowym, gdzie wózek może wysuwać się poza szynę prowadzącą do połowy jego długości,

teleskopowe z pełnym wysuwem, które powstały z połączenia dwóch prowadnic liniowych z wysuwem częściowym – wśród nich wyróżniamy trzy kolejne warianty konstrukcyjne: połączone profilem pośrednim, połączone szynami lub połączone wózkami

Rolkowe systemy prowadnic liniowych System składa się z szyn rolkowych współpracujących z rolkami lub kompletnymi wózkami rolkowymi.

Wózki rolkowe zbudowane są z trzech rolek, z czego dwie zewnętrze przenoszą obciążenia, zaś środkowa umożliwia kasowanie luzów wewnątrz szyny. Ze względu na budowę wózka wyróżniamy trzy warianty o różnym sposobie montażu.

Szyny dzielą się na dwa typy: dedykowane do swobodnego, bądź stałego łożyskowania rolek lub wózków. W przypadku łożyskowania stałego kontakt pomiędzy rolką i szyną występuje w dwóch płaszczyznach, podczas gdy w wersji swobodnej w jednej płaszczyźnie. Łącząc obie wersje łożyskowania, tworzymy układ rolkowych prowadnic liniowych, umożliwiający przede wszystkim kompensowanie błędów równoległości szyn (rys.4). Taki układ zapewnia bardzo gładką i cichą pracę oraz wysokie prędkości przemieszczeń.

Linki do kart katalogowych produktów:

Ważne informacje: